Hôtel du Cap-Eden-Roc

Hôtel du Cap – detta mytomspunna hotell som alltid har lockat de rika och berömda och som alltid är fullbokat under filmfestivalen då helikoptertrafiken till och från hotellet går varm.

DSC_0272

Grundaren till den franska tidningen ”le Figaro” lät 1869 bygga ”Villa Soleil” för att författare skulle kunna åka dit och få inspiration. År 1887 köptes byggnaden av den italienska hotelloperatören, Antoine Sella och ”Grand hôtel du Cap” öppnades 1889. Ett ungt amerikansk par, Gerald och Sara Murphy, som hade flyttat till Frankrike under 20-talet hyrde en gång hotellet för en hel sommar. Detta var på den tiden unikt, då franska Rivieran inte alls var någon sommardestination utan en semesterort för de rika under vintern. Med paret Murphy kom flera författare och konstnärer från ”den förlorade generationen”, som F. Scott Fitzgerald och Ernest Hemingway. Fitzgerald förevigade hotellet som ”Hôtel des Estrangers” i sitt verk ”Natten är ljuv”, från 1934 och Chagall gjorde skisser i ett av strandhusen efter deras konstruktion på 60-talet. Andra berömda gäster är exempelvis Winston Churchill och Charles De Gaulle. Elizabeth Taylor och Richard Burton åkte på smekmånad till hotellet. Hotellet har som sagt alltid lockat de rika och berömda och framför allt under filmfestivalen i Cannes är det en riktigt favorit.DSC_0596CRW_8863DSC_0614DSC_0608DSC_0578CRW_8848DSC_0599DSC_0637CRW_8886CRW_8908CRW_8900CRW_8888CRW_8882CRW_8936CRW_8928CRW_8927

This entry was posted in Favoriter, Hotell. Bookmark the permalink.

6 Responses to Hôtel du Cap-Eden-Roc

  1. Anna says:

    Åh, vilken fantastsik blogg! Tack för all info och härliga bilder! Längtar verkligen till Rivieran när jag läser det här :)

  2. Karina says:

    Hærlig blogg, med masse inspirasjon! :) :)

  3. Carro says:

    Alltså… Sitter med söndagsångest i Stockholm och tänker tillbaka på den här söndagen! Ingen ångest där inte! Ta mig tillbaka! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>